Skip to content

De maanden september en oktober zijn in ons gezin feestmaanden, we vieren namelijk allemaal onze verjaardag. Het begint in september met onze zoon en dan mijn man, om midden oktober te eindigen met mijn verjaardag. Dit jaar zou alles anders worden…

Reeds enige tijd voelde er iets onaangenaams onder mijn linker oksel. Toen dat zeurderige gevoel maar niet ophield heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een afspraak gemaakt bij de huisarts. Door onze huisarts werden we voor verdere onderzoeken naar het ziekenhuis doorverwezen. De echo was de aftrap van een intensieve week aan onderzoeken om uiteindelijk, net voor mijn verjaardag te horen dat er sprake was van uitzaaiingen borstkanker in de linker okselklieren.

Tijdens de daaropvolgende gesprekken krijg je het behandelplan met oog op genezing; chemo, operatie en bestraling. Daarbij ook het advies om te bewegen, sterker nog sporten! Dagelijks krijg ik voldoende beweging, maar actief sporten was niet echt mijn “ding”. Ondanks de emotie die bij het hele proces komt kijken bleven we wel allemaal nuchter en vooral strijdbaar. We doen dit!

Gelukkig was mijn man al een tijdje actief met een personal trainer, Janine Moeken van Muscle Motion in Hengelo. Hij had een stok achter de deur nodig en is uiteindelijk 20 kg afgevallen. Waarom ga je niet eens praten met Janine, zei hij. Uiteindelijk heb ik voor mezelf een afspraak gemaakt met Janine en Mitchell om mekaar te leren kennen en vooral te horen hoe zij dit zou aanpakken. Het doel was om zoveel mogelijk mijn energieniveau tijdens de intensieve behandelingen te behouden. Meteen de afspraak gemaakt om 2x per week een half uurtje intensief op de PT-studio te komen trainen, aangevuld met een thuisschema. De eerste sessie bij Janine viel samen met de eerste chemo. Waar je de verhalen hoort en leest van verlies aan energie, is het tegenovergestelde bij mij merkbaar. Fysiek slopende chemo gevolgd door een operatie en vervolgens nog eens bestraling, je lichaam krijgt een flinke aanval te verwerken! Door de behandeling heen werden de oefeningen bij Janine aangepast aan mijn “kunnen” en ik kan zelfs zeggen dat ik meer energie heb dan voorheen! Dat ik het sporten nog leuk zou vinden, had ik vroeger niet kunnen voorstellen.

Het was een lange strijd. Sporten heeft me veel energie gegeven om de strijd vol te houden en vooral ook mentaal positief te blijven. Ik kan iedereen die aan sporten tijdens de chemo zou twijfelen, het ten zeerste aanbevelen. Dank aan Janine en Mitchell van Muscle Motion!

Back To Top